Σέρφινγκ στην Ελλάδα: Από την… ΠΡΟΚΑ στο Βιβλίο Γκίνες!

Η ιστορία του σέρφινγκ στην Ελλάδα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ξεκίνησε εντελώς τυχαία. Βέβαια καθώς οι “μόδες” πάντα ταξιδεύουν και διαδίδονται από χώρα σε χώρα, ήταν απλά θέμα χρόνου να “πιάσει” το σέρφινγκ και στην Ελλάδα, η οποία άλλωστε έχει τεράστια ναυτική παράδοση. Ωστόσο, αν ένα βιβλίο από την Αμερική σχετικό με το σερφ δεν έπεφτε τυχαία το 1963 στα χέρια του Κώστα Πικρού, του πρώτου καταγεγραμμένου Έλληνα σέρφερ, πιθανά να περνούσαν μερικές ακόμα δεκαετίες πριν το σπορ φτάσει στην χώρα μας.

Γοητευμένος από το σέρφινγκ, έφτιαξε μια δική του χειροποίητη σανίδα από κόντρα πλακέ, αλλά και την Πρώτη Ομάδα Κυματολίσθησης Αθηνών – εν συντομία ΠΡ.Ο.Κ.Α – και ξεκίνησε να σερφάρει μέχρι το 1976. Στη συνέχεια το σέρφινγκ φαίνεται να έπεσε σε χειμερία νάρκη μέχρι το 1993, ωστόσο ο “σπόρος” είχε ήδη φυτευτεί. Ο Γιώργος Παπανδρέου και τα αδέρφια Κωστής και Άκης Γεραλέξης, ήταν αυτοί που το επανάφεραν στο προσκήνιο στην Πάργα, σερφάροντας παθιασμένα, με σύγχρονο πλέον εξοπλισμό, προσελκύοντας το ενδιαφέρον κυρίως Αμερικανών τουριστών αλλά και ντόπιων που ήθελαν να δοκιμάσουν τη νέα “μόδα”.

Ο γιος του ανέμου

Γύρω στο 1997 το σέρφινγκ γνώρισε μια έκρηξη, η οποία πιθανότατα οφείλεται στο τολμηρό εγχείρημα του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη, ο οποίος εκείνη τη χρονιά, πάνω σε μια ιστιοσανίδα έκανε τον διάπλου του Αιγαίου σε δύο μέρες, ξεκινώντας από το Σούνιο και καταλήγοντας στην Κρήτη, εγχείρημα που επανέλαβε το 2011, διαπλέοντας από την Άνδρο έως την Κάρπαθο (μια απόσταση περίπου 320 ναυτικών μιλίων) μέσα σε δύο μέρες, με ενδιάμεσους σταθμούς τη Μύκονο, τη Δήλο, την Αμοργό, τη Δονούσα, τα Κουφονήσια και την Τήλο.

Σήμερα το Ελληνικό γουιντ-σερφ έφτασε να κατέχει μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες, χάρις στην προσπάθεια της Αναστασίας Γερολυμάτου, μιας 81χρονης σερφερ από την Κεφαλονιά, η οποία έκανε τον διάπλου Σκάλας Κεφαλλονιάς – Κυλλήνης, διασχίζοντας μια απόσταση 18 ναυτικών μιλίων πάνω σε ιστιοσανίδα, μέσα σε 6 ώρες, αποδεικνύοντας αφενός ότι η Ελλάδα έχει… ταλέντο και στο σερφ και αφετέρου ότι η ηλικία είναι απλά ένα νούμερο!