Σερφ: Η σανίδα που κατέκτησε την υφήλιο!

Οι παλαιότερες αναφορές της πρακτικής του σέρφινγκ έρχονται από την Πολυνησία και συγκεκριμένα από τα νησιά Σαμόα και Τόνγκα, όπου φαίνεται ότι αποτελούσε μέρος της τοπικής κουλτούρας για σχεδόν μια χιλιετία, πριν παρατηρηθεί το 1767 από Βρετανούς εξερευνητές στην Ταϊτή. Όταν ο Μαρκ Τουέιν επισκέφθηκε τη Χαβάη το 1866, ανέφερε ότι συνάντησε μια μεγάλη ομάδα γυμνών ιθαγενών, και των δύο φύλων και κάθε ηλικίας, οι οποίοι διασκέδαζαν κάνοντας σερφ!

Χαβάη Πέντε-0

Η Χαβάη φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάδοση του σέρφινγκ, αφού ο Χαβανέζος Τζορτζ Φριθ – ο οποίος μάλιστα θεωρείται ο “πατέρας” του μοντέρνου σερφ – το έκανε διάσημο στην Καλιφόρνια το 1907. Ο Φριθ, που εκτός από επιδέξιος σέρφερ ήταν και δάσκαλος κολύμβησης αλλά και ναυαγοσώστης, είχε προσληφθεί για να κάνει καθημερινά επίδειξη των ικανοτήτων του στο σερφ μπροστά από το ξενοδοχείο Ρεντόντο, στο Λος Άντζελες, προκειμένου να προσελκύσει κόσμο στην τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή. Και το κατάφερε με το παραπάνω!

Ήταν επίσης εκείνος που σκέφτηκε να κόψει στη μέση την ξύλινη σανίδα που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή, προκειμένου να κάνει πιο εύκολη τη χρήση της, δημιουργώντας την πρώτη long-board σανίδα. Ένας άλλος Χαβανέζος, ο Ντιουκ Καχαναμόκου, Χρυσός Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, το 1912 και το 1920, συνέβαλλε επίσης σημαντικά στην εξάπλωση του σέρφινγκ στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Πιθανά κανείς από τους δύο δεν μπορούσε να φανταστεί το πόσο δημοφιλές θα γινόταν στην πορεία το σέρφινγκ, το πόσο πολύ θα εξελισσόταν μέσα στο χρόνο, ή ότι μια μέρα θα γινόταν Ολυμπιακό άθλημα! Το σέρφινγκ θα κάνει το ντεμπούτο του στην Ολυμπιάδα του 2020 στο Τόκυο και μάλιστα έχει ανακοινωθεί ότι το άθλημα θα διεξαχθεί όχι σε τεχνητή λίμνη, αλλά στον ωκεανό, στην παραλία Τσουριγκασάκι, από τις 26 Ιουλίου μέχρι 2 Αυγούστου.

Κάποιοι τυχεροί θα το παρακολουθήσουν από κοντά, οι υπόλοιποι φαν του είδους, θα αναμένουμε στις οθόνες μας για το αγώνισμα της… κυματοδρομίας, όπως είναι η ονομασία στα ελληνικά, η οποία αναμένεται να είναι πολύ ενδιαφέρουσα, με 40 συμμετοχές από ολόκληρο τον κόσμο.